Beste kwaliteit voor de laagste prijs
Leveren in Europa met eigen transport
Eigen werkplaats, maatwerk mogelijk
Alleen afnemen als u tevreden bent
houten huis
Blogs

Houten huis van kastanje rondhout

Wat een prachtig project!

Als we horen dat klanten hout komen halen voor een speciaal project, vragen we eigenlijk altijd om een foto als het project klaar is. Het is uiteraard geen verplichting, maar wij vinden het gewoon leuk om te zien wat mensen van ons hout maken. Zo ontvingen we onlangs een paar foto’s van opa Leo die een houten huis voor zijn kleinzoon heeft gemaakt. We waren er allemaal weg van. Wat een geweldig leuk huisje! We hebben opa Leo even gebeld om het verhaal erachter te horen.

“Het idee om een houten huisje te maken, kwam van mijn dochter. Zij had bij een bouwmarkt een dergelijk huisje gezien en vroeg of ik niet zoiets kon maken voor bij hun in de tuin. Ik zei dat dat wel moest lukken; ik heb bouwkunde gestudeerd en altijd bij een architectenbureau gewerkt én ik ben handig met hout.

Ik liet er mijn gedachten er al wel over gaan, maar intussen ging mijn dochter haar huis verbouwen en werd de tuin een stukje kleiner, dus ik vroeg me af of ze nog wel zat te wachten op zo’n speelhuis in de tuin. En belangrijker nog; of er wel plaats voor was.

Maar toen mijn dochter aangaf dat ze toch nog heel graag een huisje in de tuin wilde mét glijbaan en ook mijn kleinzoon enthousiast zei dat hij me ging helpen, ben ik echt aan het tekenen gegaan.

De liefde voor houtbewerking hebben we van huis uit meegekregen

Op een zondagmiddag – ik had even niks te doen – ben ik begonnen met de raampjes. Ik heb hier aan huis een schuur – drie keer te klein natuurlijk – maar daarin staan oude machines van mijn vader. Mijn vader mocht destijds wel studeren, maar hij moest van mijn opa (zijn vader dus) eerst een vak leren; een ambacht. Hij deed een opleiding tot houtbewerker en rolde later alsnog in de architectuur. Hij heeft me de liefde voor houtbewerking meegegeven. Ik vind het gewoon leuk om met hout bezig te zijn. Ik had een paar raampjes gemaakt – vierkant en rond – en dat was eigenlijk de start van het project.

Het frame van het houten huis is gemaakt van kastanje rondhout

Ik vond het belangrijk om mijn kleinzoon ook bij de bouw te betrekken en dus heb ik heel erg naar hem gekeken. Had hij zin om te klussen, dan werkten we een paar uur; was hij het snel zat, dan stopten we. Ik wilde graag dat het écht zijn huisje zou worden.

Ik heb de kastanjehouten rondhout palen gehaald bij Adéquat voor het frame en er vervolgens een vlondertje in gelegd.

Voor de spanten heb ik gedroogd steigerhout gebruikt. Ik heb eerst een mal gemaakt. Aan de hand van de eerste mal werden de spanten te rond. Mijn vrouw heeft even meegekeken en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het meer een gotische vorm moest hebben. Onder het dak heb ik waterdichte folie bevestigd, zo blijft het huisje altijd droog.

Mijn kleinzoon is apetrots op ‘zijn houten huis’

En zo hebben we met z’n allen stukje voor stukje aan het huis gebouwd. Het dak bestaat bijvoorbeeld uit allemaal losse plankjes van verschillend formaat. Dat hebben we eerst helemaal uitgelegd op de grond – 5,5 vierkante meter! – en maar puzzelen! Het is een flinke klus geweest, maar ontzettend leuk! Ik vond het geweldig om met mijn kleinzoon te klussen. Hij is zo enthousiast en natuurlijk apetrots op ‘zijn huis’. De buurkinderen vinden het ook prachtig en het huisje wordt heel goed gebruikt!”

Opa Leo is zo aardig om ook de tekeningen met ons te delen. Ik heb ze ook in PDF. Mail me gerust als u ze nodig heeft (rachel@adequat.eu)

Vragen?

Bel met onze expert of bekijk de contactpagina.

Klantenservice geopend tot 18:00 uur

Pim van der Walle

Hekwerk nodig?

Stel hier eenvoudig een compleet hekwerk samen met poort(en) en palen.

Stel uw hekwerk samenBereken direct via onze tool

Gerelateerde blogs

De beste tips & trics, handige handleidingen in woord en video, interessante weetjes en inspiratie voor uw hekwerk en poorten; u vindt ze hier!