Beste kwaliteit voor de laagste prijs
Leveren in Europa met eigen transport
Eigen werkplaats, maatwerk mogelijk
Alleen afnemen als u tevreden bent
Behandelen van een houten tafel
Blogs

Behandelen van een houten tafel

Alle tips voor het behandelen van jouw houten tafel!

Ik had me er zo op verheugd! Eindelijk werd onze prachtige kersenhouten tafel bezorgd. De mooie rode kleur stond perfect bij onze vloer en onze meubels. Dat is toch altijd maar afwachten. We hadden de tafel op maat laten maken en helemaal op onze wensen laten aanpassen. We hadden advies ingewonnen over het behandelen van een houten tafel en gekozen voor gekookte lijnzaadolie omdat dat de rode kleur van het kersenhout nóg intenser zou maken. Het feit dat we de tafel af en toe moesten behandelen, namen we op de koop toe. De tafel overtrof al mijn verwachtingen. Ik zette de stoelen erom heen en een mooie pot met takken en bloemen! Vanaf een afstand bekeek ik de tafel en knikte tevreden: echt geweldig mooi!

Die avond aten we voor het eerst aan de nieuwe tafel. Ik had van tevoren geroepen dat ik niet zo’n miep wilde worden met onderzetters en angst voor kringen op tafel; aan een tafel mag geleefd worden. Een goede tafel wordt alleen maar mooier van krassen en kringen, riep ik altijd stoer. Toch dekte ik die avond met de grootste placemats die ik kon vinden 😉

Huis-tuin-en-keukenmiddeltje

De volgende ochtend bij het ontbijt had onze mooie tafel z’n eerste kringen te pakken. De eerste was van kop warme koffie; de tweede van de deksel van de pan met eieren. Hoppa, meteen een gigantische plek! Ik werd opeens toch de miep van de onderzetters, maar in een mannenhuishouden als het mijne, werd dat helaas geen gedeelde missie.  En ik heb toch écht wat beters te doen dan voortdurend onderzetters onder glazen en kopjes schuiven.

Omdat ik mijn tafel ook niet wilde verstoppen onder een tafelkleed of zeil, ging ik uiteindelijk op het internet op zoek naar een huis-, tuin- en keukenmiddeltje om mijn tafel te behandelen. Ik las dat je sigarettenas kon vermengen met olie, maar ja, om nou voor een tafel weer te gaan roken, dat ging me ook te ver. Ik zocht verder: lijnzaadolie vermengen met eenzelfde deel spiritus. Ik bleek het allebei in huis te hebben en ging meteen aan de slag: Het resultaat was echt geweldig. Helemaal weg waren de kringen niet, maar het was zeer acceptabel. De onderzetters konden definitief de kast in.

Natuurlak

We hebben de tafel nu twee jaar en ik denk dat ik het hele tafelblad een keer of vijf helemaal in het oliemengsel heb gezet. Inzepen, even laten intrekken en goed uitwrijven. Eigenlijk een werkje van niks. Je ziet vanzelf aan het hout dat het behoefte heeft aan verzorging: beetje dof, vaal, schraal. Van een beetje olie knapt de tafel meteen zo op. De dagen erna zegt iedereen: “Jeetje, wat is dat toch een mooie tafel.” De tafel lijkt inmiddels ook veel minder gevoelig voor vocht en warmte. Eigenlijk wordt de tafel met de dag mooier!

Ik ben toch blij dat we gekozen hebben om onze tafel met olie te behandelen. We hadden de tafel natuurlijk ook kunnen laten lakken. Gewone lak viel voor mij eigenlijk meteen af. Ik neem geen robuuste tafel om ‘m helemaal dicht te smeren. Bij Adéquat hadden we ook de keuze voor een hoogwaardige natuurlak. Bij deze natuurlak blijven de nerven van het hout zichtbaar en voelbaar, maar vocht en warmte hebben absoluut geen invloed op het hout. Je hebt er dan verder ook geen omkijken naar. Dat heeft natuurlijk veel voordelen. De reden waarom wij gekozen hebben voor olie was de intensere kleur van het hout. Kersenhout met de natuurlak blijft een stukje lichter.

Bij Adéquat weten ze alles van hout en hoe je hout het beste kunt behandelen. In de showroom staan diverse meubelen die allemaal een verschillende behandeling hebben gehad. U kunt dan heel goed zien wat een lak of olie met een tafel doet.

Vragen?

Bel met onze expert of bekijk de contactpagina.

Klantenservice geopend tot 18:00 uur

Pim van der Walle

Hekwerk nodig?

Stel hier eenvoudig een compleet hekwerk samen met poort(en) en palen.

Stel uw hekwerk samenBereken direct via onze tool

Gerelateerde blogs

De beste tips & trics, handige handleidingen in woord en video, interessante weetjes en inspiratie voor uw hekwerk en poorten; u vindt ze hier!